Woda to synonim życia, ale może stać się zagrożeniem, jeśli nie jest uzdatniana w celu usunięcia bakterii występujących w wodzie pitnej. Choć może wydawać się czysta i bezpieczna, nieuzdatniona woda może być pełna patogenów, które powodują poważne choroby, stąd tak ważne jest upewnienie się, że pijesz oczyszczoną wodę. W tym artykule pokażemy Ci kilka metod, jak usunąć mikroorganizmy z wody, zapewniając, że będzie ona bezpieczna do picia.
Co to znaczy dezynfekcji wody?
Dezynfekcja wody polega na usunięciu chorobotwórczych mikroorganizmów, które mogą ją zanieczyszczać. Osiąga się to w wyniku dezaktywacji tych mikroorganizmów poprzez zastosowanie metody oczyszczania. Istnieją domowe techniki, które można zastosować nawet w nagłych wypadkach, ale można też zastosować profesjonalne oczyszczacze, które usuną bakterie znajdujące się w wodzie. Istnieją dwa rodzaje metod dezynfekcji wody: chemiczne i fizyczne.
Jak oczyścić wodę z bakterii? Do usuwania bakterii i innych mikroorganizmów z wody metodami chemicznymi stosuje się związki, takie jak chlor, dwutlenek chloru, ozon, chlorek bromu, a nawet metale – miedź czy srebro. Te chemiczne środki dezynfekujące nie tylko zabijają mikroorganizmy, ale mają również efekt rezydualny, który zapobiega ponownemu skażeniu wody. To dlatego woda czerpana w domu ze stacji uzdatniania pachnie i smakuje jak chlor.
Do fizycznych metod dezynfekcji wody należą: promieniowanie ultrafioletowe UV, takie jak ta lampa UV: https://sklep.osmoza.pl/lampa-bakteriobojcza-uv55-p-717.html, promieniowanie elektroniczne, oczyszczanie za pomocą filtrów i srebra koloidalnego, dźwięk i ciepło. W rzeczywistości, kiedy gotujesz wodę w domu, stosujesz fizyczną metodę eliminacji bakterii z wody. Jest to dość skuteczna metoda, ponieważ ma natychmiastowe działanie. Ważne jest, aby po gotowaniu odpowiednio przechowywać wodę, aby uniknąć ponownego skażenia. Należy zauważyć, że przed rozpoczęciem oczyszczania w celu usunięcia bakterii z wody, może być konieczne wstępne oczyszczenie wody w celu usunięcia zawiesiny.
Metody usuwania bakterii z wody
Chlorowanie
Jak usunąć bakterie z wody? Chlor jest jedną z najprostszych metod zabijania bakterii w wodzie. Substancja ta utlenia wszystkie napotkane substancje organiczne, niszcząc je. Dotyczy to wirusów, bakterii, a nawet moczu w niewielkim stężeniu. Organizmy takie jak ameby są odporne na działanie chloru, ale często giną w procesie filtracji. Pierwszym krokiem w dezynfekcji wody chlorem jest przyjrzenie się stężeniu. Jeśli wynosi ono 3,5%, należy użyć 5 kropli na 5 litrów. Jeśli wynosi 6%, należy użyć 3 kropli na 5 litrów. Wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut, aby mieszanina nabrała mocy. Wadą stosowania chloru jest to, że w bardzo dużych stężeniach może być szkodliwy dla zdrowia. Ponadto chlor pozostawia w wodzie dziwny smak i nieprzyjemny zapach.
Gotowanie wody
Niewiele mikroorganizmów może żyć w bardzo wysokich temperaturach. Grzyby, pasożyty, wirusy i bakterie giną, gdy osiągną temperaturę od 40 do 50°C. Woda podczas gotowania może osiągnąć 100°C, więc to gwarantuje, że żadne mikroorganizmy nie pozostaną przy życiu. Ważne jest, aby pozwolić wodzie osiągnąć temperaturę wrzenia, czyli gdy zaczyna wrzeć i ma bąbelki poruszające się po całej powierzchni. Pozwól jej się gotować przez co najmniej 3 minuty. Przegotowaną wodę należy koniecznie przechowywać w czystym pojemniku z pokrywką. Wadą tej konwencjonalnej metody jest to, że woda ma charakterystyczny smak, z drugiej strony trzeba zainwestować więcej czasu, ponieważ dłużej trwa jej podgrzewanie, a następnie trzeba ją schłodzić. Ponadto gotowanie powoduje utratę z wody niezbędnych dla organizmu minerałów. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub chłodnym miejscu, aby uniknąć ponownego zakażenia.
Oczyszczacze wody
Oczyszczacze wody to fizyczna metoda dezynfekcji wody. Woda przechodzi przez wkład (lub kilka w przypadku systemów odwróconej osmozy) zawierający porowatą substancję, która zatrzymuje zanieczyszczenia, podczas gdy inny wkład usuwa mikroorganizmy. Oczyszczacze to bezpieczny, prosty i skuteczny sposób na usunięcie bakterii z wody.